U ziet het meer en meer langs de Vlaamse wegen. Een plat dak geeft uw woning een strakke uitstraling én laat uw woning perfect bij de hedendaagse architectuur passen. Steeds meer mensen kiezen voor een plat dak. JLB heeft de ervaring met alle types daken en dus ook met platte daken. Vrijblijvende offerte voor uw plat dak? Contacteer ons.

Voordelen van platte dak

Een plat dak heeft naast het feit dat uw woning er strak en hedendaags uitziet, nog tal van andere voordelen:

  • Elke ruimte wordt optimaal benut omdat u geen last hebt van schuine wanden.
  • Met een plat dak komt er ruimte vrij op het dak. Denk hierbij aan een dakterras of moestuin op uw dak.
  • Het zorgt voor een enorme lichtinval door gebruik te maken een dakraam of dakkoepel.
  • Doordat er minder bouwmaterialen nodig zijn, is een plat dak goedkoper om te (laten) plaatsen.

Opbouw van platte daken

Net zoals bij alle types daken is ook bij een plat dak een correcte opbouw zeer belangrijk. Het is een bekend feit dat een plat dak gevoeliger is aan lekkages. JLB zorgt er zoals bij alle types daken voor dat uw dak aan alle eisen voldoet. Zo is uw dak veilig én duurzaam.

Platte daken: nooit helemaal plat

Een plat dak is nooit helemaal plat. Het helt een klein beetje af in de richting van de regenafvoer. Zo zorgen wij ervoor dat het regenwater goed weg kan. Dit voorkomt de kans op lekkages.

Afwerken met Roofing of EPDM

In de meeste gevallen wordt er gewerkt met Roofing of EPDM, tenzij anders verzocht door de klant.

Roofing is een bitumineuze dakbedekking mét of zonder schutlaag. Het wordt al decennia lang gebruikt als dakbedekking voor diverse dakconstructies en in het speciaal voor afwerking van platte daken. Vroeger gebruikte men voornamelijk (geblazen) asfaltbitumen, tegenwoordig is de kwaliteit sterk verbeterd en maakt men enkel nog gebruik van moderne polymeerbitumen.

Daarnaast kiezen ook veel mensen voor een dakbedekking met EPDM. EPDM staat voor ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Het is een eenlaagse synthetische dakrubber. EPDM afdichtingen garanderen een uitstekende weerstand tegen extreme weersinvloeden en verzekeren een levensduur van minstens 50 jaar (volgens de fabrikant).

Verschil tussen roofing en EPDM

  • EPDM is als rubber veel flexibeler dan roofing
  • EPDM heeft een langere levensduur. De fabrikant garandeert een levensduur van minstens 50 jaar, terwijl dit bij roofing 30 jaar is.
  • Roofing is goedkoper dan EPDM en is de laatste jaren sterk verbeterd qua kwaliteit.
  • Roofing kan geplaatst worden bij temperaturen onder het nulpunt, terwijl bij EPDM het minimaal 5 graden warm moet zijn.

Platte daken isoleren

Uw plat dak isoleren kan op twee manieren: langs buiten (warm dak) of langs binnen (koud dak).

Bij het het isoleren langs buiten wordt de draagconstructie mee geïsoleerd. Hierdoor verkleint de kans op scheuren doordat het temperatuurverschil kleiner is.

Isoleren langs binnen wordt meestal gekozen als het niet mogelijk is om de isolatie langs buiten te plaatsen. De isolatie wordt hierbij tussen de balken van de dakconstructie geplaatst.

Nieuwbouw of renoveren?

Is uw plat dak in slechte staat of heeft u last van lekkages? Of hebt u een nieuwbouwproject? Door mijn jarenlange ervaring, bent u verzekerd van professioneel advies, hoogwaardige afwerking, professionele aanpak en begeleiding voor elk dakproject.

Premies voor platte daken

De Vlaamse overheid zorgt ervoor dat u via premies een flink stuk van de kosten kunt terugbetaald krijgen. Voornamelijk gaat dit over het afbreken en vervangen van uw dakconstructie, maar ook bij het isoleren van uw woning. Bovendien zijn er ook lokale premies, enkel voor de Antwerpse regio. Meer over deze premies kan u hier terugvinden.

We bespreken graag met u of u al dan niet recht hebt op een premie.